· 

Gecontrolleerd stijle pistes skiën

In deze blog hebben we het over ´waarom´ mensen de controle verliezen als ze stijlere pistes gaan skiën. En welke technieken nodig zijn om de controle te behouden. Veel skiërs beginnen problemen te krijgen wanneer het een beetje stijler begint te worden. Over het algemeen komt dit doordat velen nooit de correcte techniek voor het skiën van stijle pistes hebben geleerd. Veel mensen denken dat als ze gecontrolleerd blauwe en eenvoudige rode pistes kunnen skiën, ook stijlere rode en zwarte pistes zonder problemen moeten lukken. Maar het is niet zo eenvoudig!

Er zijn technieken en trucjes voor het skiën van stijlere pistes. En als je deze niet aangeleerd krijgt, dan leer je normaal gesproken ook niet om stijle pistes goed en gecontrolleerd te skiën. Wat vaak gebeurd is dat je van start gaat, maar na 3 of 4 bochten teveel snelheid krijgt. Hierdoor ga je achterin je schoenen hangen, om daarna maar helemaal te stoppen om weer de controle terug te krijgen. Of, je valt en dan moet je alsnog ook opnieuw beginnen! Dit is natuurlijk niet een leuke manier om je tijd in de sneeuw te spenderen, en één van onze doelen is juist ervoor te zorgen dat iedereen van zijn tijd op skis kan genieten!

 

Heb jij ooit goed geleerd om stijle pistes te skiën?

 

Waneer we stijle pistes willen skiën, zijn er 3 technieken die we onder de knie moeten krijgen:

  

1.      Controle over de kanten (edges) van je skis

 

2.      Voet-rotatie

 

3.      Boven- en onderlichaam separatie

 

Door deze 3 technieken te leren, zal je gecontrolleerd met goede techniek stijle pistes kunnen skiën

  

1. Controle over de kanten (edges) van je skis

Veel mensen praten over skiën op de kanten/edges van de skis, aka ´carving´. Hoe meer kant, hoe beter, enz. Maar wat je werkelijk moet leren, is om het gebruik van de kanten goed te controleren! Dit is voornamelijk hoe jij je skis weer van de kanten af kan halen en ze zuiver en gecontrolleerd kan laten roetsjen. Om ze daarna weer geleidelijk deels, of geheel, op de kanten te zetten. Veel mensen vinden het veel moeilijker om hun skis weer van de kanten af te halen, dan ze erop te zetten. Het fine-tunen van deze techniek is zelfs nog moeilijker. Er is dus tijd en oefening nodig, om deze techniek goed onder de knie te krijgen.

 

2. Voet-rotatie

Op het moment dat we de skis van de kanten af halen en afvlakken, moeten we ook de skis draaien door middel van voet-rotatie. Dit is ook waarom techniek 1 zo belangrijk is! We moeten nu gaan werken aan het van de kant af halen van de ski, terwijl we tegelijkertijd onze voet draaien. Deze twee combineren gaat natuurlijk alleen als techniek 1 goed beheerst word.

 

3. Boven- en onderlichaam separatie

Deze techniek houdt in dat het bovenlichaam naar het dal gericht blijft, terwijl je benen en voeten roteren onder je bovenlichaam. Er zijn veel manieren om dit in je motorische geheugen te trainen. Het trainen van deze vaardigheid met verschillende oefeningen en drills zal je helpen om jouw motorische geheugen deze techniek te leren.

 

Het trainen met een goede ski coach zal je helpen om deze 3 technieken goed onder de knie te krijgen, aangezien het niet simpel is om ze zelfstandig te leren.

 

Als laatste, een bonus-tip! Het gebruik van de skistok. Als dit correct word gedaan, kan het enorm helpen. De skistok kan op verschillende plekken en momenten worden geplaatst, afhankelijk van het terrein, de bochten en de obstakels. Op stijle pistes, wordt de skistok meer richting het dal geplaatst. Dit helpt om het lichaam in een betere positie aan het begin van de bocht te krijgen. Hierdoor kan je beter in het centrum van je skis blijven zonder achterin je schoenen te gaan hangen. Immers, als je achterover hangt kan jij je voeten niet roteren, wat resulteert in toenemende snelheid en verlies van controle.

Ben jij ook geinteresseerd om jouw skitechniek naar het volgende niveau te brengen? Wil je deze 3 technieken onder de knie krijgen en nog meer leren? Schrijf je dan in voor één van onze ski camps voor het komende winterseizoen. Je zult trainen met gelijkgestemde mensen, met als hoofddoel om jouw persoonlijke skitechniek te ontwikkelen. Dus, ben JIJ er klaar voor om stijle pistes te skiën?

Voor meer informatie over al onze camps klik hier

 

Write a comment

Comments: 0

JOIN US IN OUR LOVE FOR SNOW

Every journey begins with one little step forwards. Very often our guests tell us that they would have whished they came on holiday with us sooner. But not knowing how great a stress-free winter holiday could be, they stuck with the old. Even though during the last decades, travelling has become second nature to a lot of us, we understand that a lot of us need a little help to gather the courage to take their first real winter holiday. Weather or not you are an experienced traveller, we are ready to help you enjoy the best stress-free winter holiday. Join SNOW CAMPS EUROPE to experience all that, and a lot more!

 

Just like everybody we offer high quality packages and great value for money. But the camps and courses are more then that! We aim to create the best match of instructor and guest, so that your time on snow will be enjoyable and stress-free. Learn from the best ski teachers and coaches from our PARTNER SKI SCHOOLS and start enjoying your holiday even more. Our key values; QUALITY, PERSONAL & UNIQUE, will ensure the perfect guidance to enable you to advance your skills and get the most out of your time in the mountains. Your international coaching team will guide you through the process of not just becoming a better skier, but gaining a greater understanding of a mountain environment.

 

But there is more! With a broad experience in winter sports, we are the perfect choice for booking your next winter holiday. Enabling you to develop your skills and to make your time in the mountains the best it can be. And we are not SNOW CAMPS EUROPE for no reason! On the locations of our courses, we offer the perfect mix of training, learning and enjoying. We facilitate all activities perfectly, so nothing stands between you and a great adventure in the mountains!OFFERING

 

Camps

Privates

Luxury

LINKS

 

Terms & conditions

FAQ´s

Partners

Equipment Terms & Conditions