· 

Overwin je angst bij skien deel 1

Ben je wel eens meegenomen, een piste af, terwijl het eigenlijk te moeilijk voor je was? Ben je hierdoor zelfvertrouwen kwijt geraakt?

 

In deze tweedelige blog leggen we uit hoe je jouw angsten kan overwinnen en weer meer plezier kan krijgen in het skiën. Krijg weer vertrouwen en neem de controle over jouw skies!

 

1.      De juiste leraar

 

Het eerste belangrijke ding, is de juiste leraar voor jouw vinden. Hij of zij zal jou begeleiden tijdens jouw ontwikkeling om zelfvertrouwen op te bouwen en weer FEAR-LESS te skiën. Bedenk wat je wilt bereiken. Je streven is om jouw vertrouwen te vergroten, terwijl jij je skitechniek ontwikkeld, wat zal leiden tot skiën zonder angst. Dit begint allemaal met het vinden van de juiste leraar. Een leraar die jij kan vertrouwen, die je een gevoel van veiligheid geeft. Een leraar welke jouw gevoelens bij het skiën en de oorzaak ervan begrijpt. Dus wanneer jij je skilessen gaat boeken, praat dan met de skischool en, indien mogelijk, met de leraar voordat je definitief boekt. Zorg ervoor dat je tevreden bent met de persoon die jou les gaat geven, voordat je uberhaupt de piste op gaat.

 

Elke leraar, die het waard is om een uniform te dragen, zou als eerste proberen jouw te leren kennen en te begrijpen wat jouw doel voor de lessen is. Als jouw leraar niet direct begint met het stellen van een reeks vragen, dan heb je niet de juiste gevonden. Het moet bijna als een politieverhoor aanvoelen! Vragen welke je zeker mag verwachten (geen specifieke volgorde):

 

1.      Hoeveel weken heb je geskied in je leven?

 

2.      Waar heb je leren skiën?

 

3.      Wanneer heb je leren skiën?

 

4.      Van de weken dat je op wintersport bent geweest, hoeveel weken heb je les genomen?

 

5.      Op welk niveau denk je zelf dat je bent?

 

6.      Wat voel je terwijl je aan het skiën bent? (angst, stress, onzeker, gecontroleerd, ongecontroleerd, enz.)

 

7.      Wat is de aanleiding voor de les van vandaag?

 

8.      Wat wil je graag leren tijdens deze les?

 

9.      ...........

 

Dit is jouw kans om hem of haar jouw verhaal te vertellen, aangezien er waarschijnlijk een rede is dat je nerveus of bang bent. Dit kan zijn vanwege een val in het verleden, of dat je op een piste belande die veel te moeilijk was, misschien angst voor snelheid, of het gevoel dat je geen of onvoldoende controle hebt. Praten met je leraar is het begin van een FEAR-LESS skier worden!

 

2.      Heb je er ooit aan gedacht dat je materiaal wellicht (onderdeel van) het probleem is?

 

Voor dat je van start gaat, is het erg belangrijk dat je zeker bent of het materiaal dat je (gehuurd) hebt, passend voor je is. Een hoop mensen lenen skies van vrienden, om dan op vakantie erachter te komen dat de skies veel te lang zijn of geserviced moeten worden. En soms zijn ze simpelweg zo oud, dat ze alleen nog geschikt zijn voor een museum!

 

De meeste skiverhuur bedrijven hebben tegenwoordig elke winter nieuw materiaal in hun shop. Dus daar ben je vrijwel zeker dat je altijd modern materiaal hebt. Je leraar zou altijd moeten controleren dat jouw skies de juiste lengte voor je hebben. Te lange skies maken alles onnodig moeilijk. En dan zijn er natuurlijk de skischoenen, het belangrijkste onderdeel van je uitrusting! Indien deze niet goed passen of, nog erger, te groot zijn, dan word het al extra lastig om je skies goed te kunnen sturen. Het is moeilijk te geloven dat 1 op 3 personen met skischoenen uit de verhuur of van kenissen, met de verkeerde maat skischoenen aan het skiën zijn. Zodra je uitrusting gecontrolleerd is en alles past, dan kunnen we op pad gaan om een FEAR-LESS skiër te worden.

 

3.      We gaan terug naar de beginnerspistes!

 

“Waarom?”, horen we je denken. Omdat er geen betere plek is om zelfvertrouwen op te bouwen, dan op de beginnerspiste! En om aan je skitechniek te werken. Dit geeft je leraar ook de mogelijkheid om precies te kijken naar wat je kan en niet goed kan op je skies. Door alles langzamer te laten gaan, op een makkelijke, aangename snelheid, kan je goed laten zien wat je kan. Terwijl de leraar de mogelijkheid heeft om precies te definiëren wat de oorzaken van jouw angst of gebrek aan zelfvertrouwen zijn. Zoals we hierboven zeiden, er kunnen verschillende oorzaken zijn welke tot angst en onzekerheid aanzetten. Maar laten we kijken naar de meest voorkomende oorzaak, en wat hier aan ten grondslag ligt.

 

In 90% van de gevallen, is angst voor snelheid is de boosdoener. Het gevoel geen controle meer te hebben en dat je snelheid alleen maar toeneemt, is erg vaak de oorzaak van het gebrek aan zelfvertrouwen. En dit resulteert in een onzekere en gestresste skier.

 

Waarom gebeurd dit?

 

Eigenlijk is deze vraag simpel te beantwoorden. Vaker dan niet verblijven we, tijdens het maken van bochten, te lang in de vallijn. `In skiën refereert een vallijn naar de lijn welke direct en recht bergafwaarts gaat. Dit is de richting waar een bal heen zou rollen en versnellen als hij vrij op de piste kan bewegen onder de invloed van de zwaartekracht.´

 

En als je teveel tijd in de vallijn spendeert, dan zal je versnellen, net als de bal. Dit resulteert ook vaak in achterover leunen op de tail (achterste helft) van de skies, wat je snelheid nog meer zal opvoeren. Tevens maakt dit het nog moeilijker om je skies te laten draaien en te controleren. Uiteindelijk maken we bochten tijdens het skiën om onze snelheid te beperken en controleren, dus als we niet kunnen draaien dan kunnen we niet onze snelheid matigen. Klinkt dit je bekent in de oren? Laten we kijken hoe we dit probleem kunnen oplossen!

 

4.      Terug naar de basis

 

Ja, je hoort het goed! We gaan terug naar de basis, en als het nodig is helemaal terug naar het begin. Het zal niet lang duren, maar het is het zeker de moeit waard. Je zal zien dat, wanneer je terug gaat, je veel foutjes en slecht aangeleerde gewoontes kan herstellen. Wanneer je de basisbewegingen van het skiën bij lage snelheid uitvoert, dan heb je de kans en de tijd om na te denken over wat je doet, denkt en voelt. En hierdoor begrijpen jij en je lichaam ook beter wat er moet gebeuren, waarom en hoe. Dit leidt tot een her-programmering van je spiergeheugen, en je eigen mind-set. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van; werken aan je balans en houding, het dragen van je armen, core spanning, de juiste kijkrichting en middelpositie op de skies en natuurlijk het niet terughangen in je skischoenen. Zodra de houding klopt, gaan we verder met het oefenen van de basis bewegingspatronen, welke je allemaal zullen helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen en beter te begrijpen hoe je uitrusting werkt en, belangrijk, vóór jou kan werken. Allemaal bij een lage snelheid, zodat er geen enkele rede tot stress is!

 

In dit eerste deel van onze blog hebben we gekeken naar de eerste 4 van de 8 punten over hoe je jouw angst en stress bij het skiën kan overwinnen. Voor een transformatie naar een FEAR-LESS skiër! In het tweede deel van onze blog kijken we naar de vorm van de bocht, hoe dit de controle over snelheid beinvloed, en het belang van voldoende kilometers maken.

 

Als je vragen of opmerkingen hebt over hoe je angst bij het skiën kan overwinnen, schrijf ze hier onderaan de blog en we reageren zo spoedig mogelijk.

 

Heb je interesse om jouw angst bij het skiën te overwinnen? Bekijk dan de informatie over onze FEAR-LESS ski camps voor het komende winterseizoen. Je zult skiën met skiërs die met dezelfde instelling deelnemen aan het camp. Samen met jullie toegewijde leraar, weken jullie aan jouw persoonlijk doelen.

 

Voor meer informatie over al onze camps klik hier

 

Write a comment

Comments: 0

JOIN US IN OUR LOVE FOR SNOW

Every journey begins with one little step forwards. Very often our guests tell us that they would have whished they came on holiday with us sooner. But not knowing how great a stress-free winter holiday could be, they stuck with the old. Even though during the last decades, travelling has become second nature to a lot of us, we understand that a lot of us need a little help to gather the courage to take their first real winter holiday. Weather or not you are an experienced traveller, we are ready to help you enjoy the best stress-free winter holiday. Join SNOW CAMPS EUROPE to experience all that, and a lot more!

 

Just like everybody we offer high quality packages and great value for money. But the camps and courses are more then that! We aim to create the best match of instructor and guest, so that your time on snow will be enjoyable and stress-free. Learn from the best ski teachers and coaches from our PARTNER SKI SCHOOLS and start enjoying your holiday even more. Our key values; QUALITY, PERSONAL & UNIQUE, will ensure the perfect guidance to enable you to advance your skills and get the most out of your time in the mountains. Your international coaching team will guide you through the process of not just becoming a better skier, but gaining a greater understanding of a mountain environment.

 

But there is more! With a broad experience in winter sports, we are the perfect choice for booking your next winter holiday. Enabling you to develop your skills and to make your time in the mountains the best it can be. And we are not SNOW CAMPS EUROPE for no reason! On the locations of our courses, we offer the perfect mix of training, learning and enjoying. We facilitate all activities perfectly, so nothing stands between you and a great adventure in the mountains!OFFERING

 

Camps

Privates

Luxury

LINKS

 

Terms & conditions

FAQ´s

Partners

Equipment Terms & Conditions